Istedgade, Aalborg

Byejendommen på Istedgade 3 er oprindeligt opført tilbage i 1895. Ejendommen er med sin håndværker-historicistiske stil en del af Aalborgs bymiljø. Historien omkring ejendommen fortæller ikke, hvorfor ejendommen ikke oprindeligt er udført i samme højde som Istedgades øvrige ejendomme. Ejendommen har i mange år fungeret som ”den lille grimme ælling” og dens bevaringsværdig er langsomt blevet forvansket med udskiftning af vinduer, maling af gårdfacade og gavl samt generel nedslidning. Desuden har der ikke været foretaget de store indvendige vedligeholdelser og boligerne var ved projektets start på ingen måder nutidige.

I 2022 har ejendommen gennemgået en gennemgribende modernisering og forvandling med respekt for den oprindelige ejendom og dens kontekst.Projektets fornemmeste opgave har været at bevare de få, men vigtige oprindelige kvaliteter og arkitektur, hvilke omfatter spejle under vinduer, gesimsbånd, murværk, kviste og tegltag.

Samtlige lejligheder i ejendommen er blevet moderniseret, så der i dag er 9 moderne boliger, som henvender sig til byens mange studerende og unge.

De udførende håndværkere har med dygtighed formået præcist og nærmest ubemærket, at tilføje ejendommen en ekstra etage, hvilket gør, at ejendommen nu fremstår i samme højde som Istedgades øvrige ejendomme.

Mod gaden er facaden videreført med rødt murværk, hvor et gesimsbånd nu flot adskiller nyt med oprindelig facade. Et elegant rulleskifte, i murværket på gavlen og gårdfacaden, fungerer her som det adskillende led mellem nyt og gammelt. Generelt er nye gesimser, kviste og tag udført og detaljeret med stor respekt for den oprindelige arkitektur.

Ombygningen af lejlighederne indebærer blandt andet, at den eksisterende bagtrappe med de eksisterende fællestoiletter er blevet nedlagt og lagt til boligerne. Dette har givet plads til de nye og nutidige badeværelser, hvor der også er plads til vaskemaskine og tørretumbler. Desuden har det givet bedre plads til et nyt køkken.

Ejendommen er generelt blevet fornyet, så alle overflader er blevet skiftet og især de nye flotte fyrtræs plankegulve forskønner udtrykket og skaber ligeledes relation til det oprindelige.

Mod gården er lysforholdet til boligerne generelt blevet forbedret, idet de oprindelige vinduer til bagtrappen er ændret, så de nu tilgår boliger. Boligen i underetagen har fået sin egen terrasse, hvortil der er skabt niveaufri udgang og isat større vinduespartier, som forbedrer lysforholdene i opholdsrummene markant.

Ejendommens facader er alle blevet afrenset og fremstår nu i blankt murværk. Gesimsbåndet og andre detaljer i facaden er blevet renoveret efter de håndværksmæssige traditioner, så de i dag fremstår fuldendte. Vinduerne er udskiftet til nye dannebrogsvinduer og ejendommen er tilført 4 nye rytterkviste beklædt i zink. Geometrien fra det eksisterende tag er ligeledes videreført. Hoveddøren er blevet udskiftet med en flot ny egetræsdør, som passer perfekt ind i helheden og dermed fuldender udtrykket af en klassisk byejendom i Aalborg Vestby.

Ejendommens ydre er renoveret med respekt for dens kontekst, dens oprindelige arkitektur og de håndværksmæssige traditioner. Med den recept svæver ejendommen nu ”som de hvide svaner”.

Projektet er i 2023 blevet præmieret af Aalborg kommune for: "En fin og indlevet ombygning med respekt fir bygningens og gademiljøets arkitektur".

Bygherre

J2 Invest A/S

Adresse

Istedgade, 9000 Aalborg

Arkitekt

arkitekterne BJØRK & MAIGÅRD ApS

Opførelsesår

2022

Areal

ca. 450 m² / 9 boliger

Ingeniør

Brix & Kamp A/S

entreprenør

Landskab

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Teamet bag projektet

Søren Næser

Indehaver

Martin Langbak

Bygningskonstruktør & Energikonsulent